Filmen handler om Mabel, en kvinne som har problemer med å holde sine behov for å utfolde seg i sjakk, og blir stemplet som gal av sine omgivelser.

Gena Rowlands som stjeler showet i denne filmen. Rowlands gjør en fremragende og heseblesende fremstilling av Mabel – kvinnen med ”problemene”. Ektemannen, spilt av Peter Falk, strekker seg langt for å komme henne i møte, men det er ikke alltid han orker å holde følge, og tilslutt ser han seg nødt til å legge henne inn til behandling på en institusjon. Når hun kommer hjem igjen, er hun redusert til en skjelvende skygge av seg selv. Selv om hun utgjør en mindre umiddelbar “fare” for sine omgivelser har hun også blitt et nervøst vrak.

A Woman Under the Influence er en utmattende, men fascinerende opplevelse. Mange spørsmål reiser seg underveis og etterpå, knyttet til galskap og normalitet, og til kjønnsroller. Er Mabel gal, eller er hun den sunneste av dem alle?

A Woman Under the Influence regnes som en av de aller mest innflytelsesrike amerikanske uavhengig-filmer noen sinne. Filmen ble en noe uventet suksess og spilte inn 40 millioner dollar på relativt kort tid. Den ble også nominert til Oscar for beste regi og beste kvinnelige hovedrolle.

 

Regi: John Cassavetes
Manus: John Cassavetes
Medvirkende: Peter Falk, Gena Rowlands
Produksjonsår: 1974
Varighet: 2 t 35 min
Land: USA
Aldersgrense: 15 år

 

Leave a Comment