I The Royal Tenenbaums er handlingen lagt til New York, hos den noe dysfunksjonelle familien Tenenbaum. Familien består av Royal Tenenbaum, hans kone Ethel, sønnene Chas og Richie, samt adoptivdatteren Margot. Alle barna er vidunderbarn; de gode genene har på forunderlig vis også har smittet over på adoptivdatteren. Chas tjener store penger allerede i 6. klasse, Richie er en kommende tennisproff, mens Margot skriver teaterstykker. Men det er ikke lett å være vidunderbarn. Og det er heller ikke lett å være foreldre til vidunderbarn: Royal er ikke særlig god i rollen som far – eller ektemann – og allerede mens barna er små, forlater han familien.

Når historien starter er barna voksne og vel så det. Royal har brukt opp alle pengene sine, og synes det er på tide med en gjenforening med familien. Det er ingen enkel oppgave, og løsningen blir en kreftdiagnose og seks uker igjen å leve.

Wes Anderson er en regissør som vet hva han vil. Han har et fantastisk øye for detaljer, og kan kunsten å få frem rollefigurer som interesser og beveger – noe som kommer frem i de fleste filmene Anderson står bak.

The Royal Tenenbaums er en rørende, morsom og mørk film. Å se filmen er som å lese en bok; som å sitte i en god lenestol og bla om mens en fantastisk historie avdekkes. Det er eventyrlig og realistisk på en og samme tid, og ikke minst er Wes Andersons New York blitt en slags eventyrby, som ikke har mye til felles med den byen vi er vant til å se på film. Det at filmen er delt opp i kapitler bidrar også til denne litt eventyrlige følelsen. Filmen er stappfull av svart humor – komedie og tragedie i en salig blanding, og med et utrolig spennende og eksentrisk persongalleri med en fabelaktig Gene Hackman i rollen som selveste Royal.

Regi: Wes Anderson
Manus: Wes Anderson, Owen Wilson
Medvirkende: Gene Hackman, Anjelica Huston, Ben Stiller, Gwyneth Paltrow, Luke Wilson, Owen Wilson, Bill Murray m.fl.
Produksjonsår: 2001
Varighet: 1 t 50 min
Land: USA
Aldersgrense: 11

Leave a Comment