”A Bout de Souffle”, eller ”Til siste åndedrag” er en klassiker innen filmverdenen. Den har sitt utspring i det som kalles ”den nye bølgen” også kalt ”den nye franske bølgen” som oppstod på 1950-tallet og som fungerte som en slags motvekt til Hollywood-filmene der produksjonene skulle være så sømløse som mulig og publikum bare kunne lene seg tilbake og drømme seg bort.

Nå var regissørene opptatt av film som kunstuttrykk på lik linje som annen kunst og de så på seg selv som kunstnere. Regissørene flyttet seg ut av studioene og ut på gata, og filmene fikk et slags dokumentar-preg over seg og hadde som regel lave budsjetter.

”A Bout de Souffle” handler om småkriminelle Michel Poiccard som rømmer til Paris etter å ha skutt en politibetjent og stjålet en bil. På veien møter han Patricia og de skjuler seg seg i en leilighet og fordriver tiden med sex og å stjele biler for å kunne få råd til å flykte videre til Italia.

Godard er hele tiden frempå med å minne oss på at det vi ser er film og ikke virkelighet. Dialogene er ofte improviserte og gjør at det ofte føles mer virkelig.

Filmen var Godards’ gjennombrudd og han blir ofte nevnt som inspirasjonskilde blant nyere regissører.

Regi: Jean-Luc Godard
Manus: Jean-Luc Godard (etter en idé av François Truffaut)
Skuespillere: Jean Seberg, Jean-Paul Belmondo
Produksjonsår: 1959
Spilletid: Ca. 86 minutter
Aldersgrense: 15 år

 

Leave a Comment