De avdøde advarer

Ekteparet Laura og John Baxter er i Venice og sørger etter at deres datter druknet i en tragisk ulykke. John arbeider med å restaurere en av byens mange vakre gamle kirkebygg. Laura treffer ved en tilfeldighet to eldre damer der den ene har mystiske evner og kan føle datterens nærvær rundt Laura. John som er av den praktiske typen har liten tro på disse åndelighetene, men opplever selv mystiske hendelser og synsbedrag som gjør at han selv mer og mer mister fatningen over hva som er virkelig eller ikke.

Don’t Look Now er både vakker i sin beskrivelse av Venices utsmykte bygninger, og uhyggelig der man hele tiden er i tvil om karakterenes motiver er gode eller onde. Filmen klipper sammen fortid og fremtid på en eksperimentell og elegant måte. Og viser på en troverdig måte hvordan en familie opplever og prøver å overlever en tragisk hendelse.

Nicolas Roeg som var ung ukreditert kinematograf på settet til både Lawrence of Arabia, og Doctor Zhivago utviklet tidlig sin egen stil. Dette fikk han vist på noen av sine aller vakreste filmer fra tidlig 70 tallet slik som Walkabout, Don’t Look Now og The Man Who Fell to Earth.

Regi: Nicolas Roeg
Manus: Daphne Du Maurier
Medvirkende: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason
Produksjonsår: 1973
Varighet: 1 t 50 min
Land: Storbritannia

Leave a Comment