Léolo forteller historien om den 12 år gamle Leo og hans verden. Leo vokser opp på 50-tallet i en familie med mildt sagt avvikende, og kanskje sprø, tendenser. Han er en gutt på søken etter sin identitet og filmen ser nærmere på denne jakten på seg selv. Filmens tittel kommer av at Leo er opptatt av sine italienske røtter, og derfor kaller han seg Leolo.

Rundt seg har han en familie bestående av en fascinerende gjeng av (halv)tullinger. For å komme bort fra alt, flykter Leo inn i sin egen drømmeverden, en verden som blir større og viktigere for ham jo mer galskapen rundt ham utvikler seg.

Léolo er en fortelling fra Leo sitt synspunkt. Historien om Leo, hans fantasiverden og familien rundt ham fortelles gjennom en rekke bisarre episoder. Grensene mellom Leos fantasiverden og realitetene fremstår i filmen som flytende. Dette gir filmen en drømmeaktig følelse, som grenser til det surrealistiske. For eksempel mener han bestemt at han ble unnfanget på Sicilia, ved at en mann masturberte mot en tomatkasse, som hans mor senere falt opp i.

Léolo kan ses på som en svart komedie. Filmen er fylt av absurde scener, og mye av humoren er knyttet til et barns oppfattelse av de voksnes verden. Likevel er filmen spunnet rundt et alvorlig tema. For til tross for filmens lette tone, springer den av og til inn i scener med sjokkerende brutal virkelighet.

Regi: Jean-Claude Lauzon
Manus: Jean-Claude Lauzon
Medvirkende: Maxime Collin, Ginette Reno, Gilbert Sicotte mfl.
Produksjonsår: 1992
Varighet: 1 t 47 min
Land: Frankrike

 

Leave a Comment