I hope I die before I get old

Året er 2274. Menneskeheten lever i et lukket, utopisk samfunn hvor man er fri til å leve ut livet i ungdommelig nytelse. Ressursene mange, men begrensede; for å beholde stabiliteten på et komfortabelt høyt nivå for alle, har samfunnets ledere innført den religiøse seremonien “the Carrousel”, hvor alle som har fylt 30 blir terminert i et siste åndelig, ekstatisk klimaks.

Logan jobber som en såkalt Sandman, hvis oppgave det er å jakte ned rømte personer som har fylt 30, men ikke ønsker å delta i Carrousel. Men dagene teller ned for Logan også, han nærmer seg 30 og oppdager etter hvert at seremonien som venter ham har en annerledes slutt enn hva han har blitt fortalt. Sammen med Jessica, som også har fylt 30, legger Logan på sprang, men vil de kunne unnslippe? Og finnes det noe utenfor dette lukkede utopiske samfunnet?

Befolkningsvekst ute av kontroll var et gjennomgående tema i science fiction bøker og filmer på 70-tallet. Det rådet stor bekymring for at verdens ressurser ville ta slutt og at vi alle kom til å dø av sult eller sykdom på grunn av overbefolkning. Siden 1976 har verdens befolkning nesten doblet seg og verdens energiressurser er stadig minkende. Problematikken er stadig aktuell, og i land som f.eks. Kina har man innført strenge befolknings-reduserende tiltak.

Er veien forover å stenge verden ute og redde det som reddes kan, eller vil det kun resultere i at vi graver oss et utopisk gravkammer for fremtiden?

  • Regi: Michael Anderson
  • Manus: William F. Nolan, David Zelag Goodman
  • Medvirkende: Michael York, Jenny Agutter, Richard Jordan
  • Produksjonsår: 1976
  • Varighet: 1 t 59 min
  • Land: USA

Leave a Comment