Middelalderdrama i beste Sherlock Holmes-stil.

Som 11-åring fikk Shah Nasseredin (Persias overode fra 1848 til 1896) et fotografiapparat av dronning Victoria av England. Frem til sin død dokumentere han både sine mange koner, narrer og klovner, palasser, juveler og skatter, og åpenbarte det offentligheten aldri var ment å se.

Fotografiene, samt animerte sekvenser av Raiavin Studio i Teheran, tar for seg rivaliseringen og intrigene innad i haremet. Vi får se korrupsjonen, den politiske maktkampen, mordene og Persias kompliserte forhold til Europa. Beate Petersen er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo i 2001. Hun arbeider med tegning og video, samt som skribent. Felles for hennes dokumentarer er en interesse for andre måter å forstå verden på. Denne filmen har blitt vist på flere festivaler og har vunnet hele 6 priser.

Filmen inngår i en egen iransk lørdag, med 2 utvalgte filmer fra Iran.

Regi: Beate Petersen
Produksjonsår: 2011
Varighet: 58 min
Land: Iran / Norge

 

About Elly (Darbareye Elly)

15.11.14 / kl. 12.00 – EDDA 2

Sepideh inviterer med venner og barn på en 3-dagers tur til det Kaspiske hav. Hun håper på å spleise Elly, læreren til datteren hennes, med Ahmad, som er nyskilt fra sin tyske kone. Plutselig skjer det noe dramatisk, og Elly har forsvunnet. Hva har skjedd med Elly?

Filmen kan ses både som underholdende drama, samtidig som den stiller spørsmål om rett og galt, sosial tvang, og løgner som man forteller seg selv og andre.

Asghar Farhadi er en veldig dyktig regissør og manusforfatter. Han ble nominert til Oscar for beste manus for filmen Nader og Simin – et brudd. About Elly har en lang liste av nominasjoner og priser fra blant annet Berlin Internasjonale filmfestival hvor den vant sølvbjørn i 2009. About Elly er anbefalt til filmklubben av Sahar Bayati fra Iran, som er fribyforfatter i Haugesund.

Regi: Asghar Farhadi
Manus: Asghar Farhadi og Azad Jafarian
Medvirkende: Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti|
Produksjonsår: 2009
Varighet: 1 t 59 min
Land: Iran

 

Leave a Comment