Mennesket mot det sterile og ultramoderne samfunn

Monsieur Hulot må ta kontakt med en amerikansk tjenestemann i Paris, men han blir borte i labyrinten av moderne arkitektur, som er fylt med de nyeste tekniske gadgets. Fanget i en turistinvasjon, streifer Hulot rundt i Paris med en gruppe amerikanske turister, og skaper kaos på sin sedvanlige måte.

Multitalentet Jacques Tati blir ofte kalt Frankrikes Charlie Chaplin. Sammenligningen er passende, men den skygger for Tatis helt genuine særegne stil. Fra kortfilmene på 30-tallet til større langfilmer på 50 og 60-tallet, skapte Jacques Tati karakteren Monsieur Hulot, en piperøkende, mumlende og velmenende hyggelig fyr som bare vil alle godt, men som bare havner i trøbbel på grunn av det. Filmene hans er alltid en blanding humor, satire og det underfundige i en stadig mer modernisert og de-humanisert verden.

Playtime blir ofte regnet som hans mesterverk. Det tok 9 år å lage den, Tati fikk bl.a. bygget en hel mini-by i glass og stål, og filmen var den dyreste produksjonen i fransk filmhistorie frem til da.

 

Regi: Jacques Tati
Manus: Jacques Tati, Art Buchwald, Jacques Lagrange
Medvirkende: Jacques Tati, Barbara Dennek, Rita Maiden
Produksjonsår: 1967
Varighet: 1t 55min
Land: Frankrike, Italia

Leave a Comment