Det er sommeren 1973 og det er søppelstreik. Dette er bakteppet når vi møter den 12 år gamle gutten James og hans familie som bor i en skitten liten leilighet i Glasgows fattigste strøk. James sliter med skyldfølelse etter at hans beste venn druknet og føler at den ulykkelige situasjonen familien befinner seg i er hans feil. Filmen utforsker den unge guttens følelse av isolasjon og angst og hans hemmelige vennskap med en 14 år gammel jente som gir tjenester til skolens gjeng.

Ratcatcher er en gripende og sår film, intens og fæl, men samtidig lyrisk lysende. Regien står Lynne Ramsay for og dette er hennes debutfilm. Hun har blant annet fulgt opp med We need to talk about Kevin fra 2011 og You were never really here fra 2017. Begge prisvinnende filmer.

Ramsay forteller en troverdig og nær oppveksthistorie om en ung gutt i uheldige omstendigheter. Filmen inneholder mye av det man forbinder med, og kanskje forventer av britisk sosialrealisme: en alkoholisert far, maktforhold som til tider likner på misbruk og merkelige vennskap. Filmen blir likevel ikke sosialpornografisk. Vi finner et snev av humor i den til tider mørke historien, særlig i skildringen av James’ særegne bekjentskaper, som den zoologifrelste Kenny og det nærsynte mobbeofferet Margaret Anne.

Regi: Lynne Ramsay
Manus: Lynne Ramsay
Medvirkende: Tommy Flanagan, Mandy Matthews, William Eadie mfl.
Produksjonsår: 1999
Varighet: 1 t 34 min
Land: Storbritannia

Leave a Comment