Forstyrrende portrett av menneskets identitet.

En psykolog blir sendt til romstasjonen ved planeten Solaris for å undersøke hva som har forårsaket psykiske forstyrrelser hos mannskapet. Der blir han selv også utfordret på det psykiske planet.

Dette er et filosofisk forstyrrende portrett av menneskets destruktive interaksjon med omverdenen. Filmen er en visuell tour de force som tematisk kretser om kjærlighet, bevissthet, personlig identitet og ikke minst forsoning og nostalgi. En fremmed entitet, selvmordstraumer og store filosofiske spørsmål skaper foruroligende ubalanse, som i samspill med tempoet og filmens lange spilletid tvinger seeren nesten fysisk inn i rol-lenes ulidelige mentale trengsler.

I likhet med Stanley Kubricks 2001: En romodyssé fra 1968 satte Andrej Tarkovskijs Solaris helt nye standarder for hva man kunne forvente og forlange av en science fiction-film. Det trekkes også ofte paralleller mellom disse filmene. Solaris vant Juryens spesialpris på filmfestivalen i Cannes i 1972, og var nominert til Gullpalmen.

Regi: Andrej Tarkovskij
Manus: Stanislaw Lem, Fridrikh Gorenshtein og Andrej Tarkovskij Medvirkende: Natalya Bondarchuk, Donatas Banionis, Jüri Järvet m.fl.
Produksjonsår: 1972
Varighet: 2 t 47 min
Land: Sovjetunionen

Leave a Comment