“In a moment the world changed forever”

I The Road følger vi en far (Viggo Mortensen) og hans sønn (Kodi Smit-McPhee) på deres vandring gjennom et post-apokalyptisk USA. De prøver å overleve så godt de kan på det lille de kan finne av mat og drikke, og vi får se hvordan alle samfunnets regler har falt bort. Vi vet ikke hva som har skjedd, men vi ser resultatet av hendelsen og hva den har gjort med de menneskene som er igjen, hvor den sterkestes rett råder og noen har tydd til kannibalisme for å overleve. Dette fører til stor mistillit til alle man treffer på veien.

Fokus i filmen er ikke post-apokalypsen i seg selv, men forholdet mellom far og sønn i denne verdenen. På deres reise sørover, i håp om å finne bedre forhold ved kysten, får vi se en far som blir tvunget til å fremstå sterk overfor sin sønn, selv om maktesløsheten lyser i øynene hans. Filmen skildrer post-apokalypsen som bakteppe på en svært kompetent måte. Gjennom alt vi presenteres, fra kulissene, fargevalgene og den nedtonede musikken fra Nick Cave og Warren Ellis, blir vi fortalt at vi befinner oss i en død verden full av fortvilelse.

The Road er regissert av den australske regissøren John Hillcoat, og er oppfølgingsverket til hans debut på kinolerretet med The Proposition, en film som også tar for seg de noe mørkere sidene av mennesket. The Road er basert på Cormac McCarthys bok med samme navn og holder seg meget tro til kildematerialet, noe som resulterer i en solid filmatisering.

  • Regi: John Hillcoat
  • Manus: Joe Penhall & Cormac McCarthy
  • Medvirkende: Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron, Robert Duvall, Guy Pearce
  • Produksjonsår: 2009
  • Varighet: 1 t 51 min
  • Land: USA
Leave a Comment