En hyllest til 70-talls Glam! (Gratisvisning)


Velvet Goldmine er tittelen på en David Bowie låt som egentlig ble spilt inn til Ziggy Stardust albumet, men i stedet ble B-siden på en single. I Todd Haynes film om glamrockens storhetstid på 70-tallet forsøker journalisten Arthur Stuart i 1984 å gjenkalle denne svunne tiden. Hvor ble det egentlig av glamrock idolet Brian Slade som etter at stjernen hans begynte å dale, og kokainmisbruket eskalerte proporsjonalt, forsvant fra offentlighetens lys?

Karakteren Slade er trolig inspirert av Bowie, noe som også gjenspeiles i hans androgyne ytre. Velvet Goldmine er spekket med referanser og sitater og gir et godt bilde av en tid preget av dop, image og sex. Mye av dialogen er hentet fra Oscar Wildes tekster, og i begynnelsen av filmen får vi faktisk en scene der en ung Wilde hevder at han ønsker å bli pop idol.

Naturlig nok er det mye musikk i filmen og på samme måte som i eksempelvis Moulin Rouge skjer det nesten helt i fravær av overdubbing. Jonathan Rhys Meyers og Ewan McGregor synger sangene selv, overbevisende er det også.

Regi: Todd Haynes

Manus: James Lyons, Todd Haynes

Medvirkende: Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers, Christian Bale

Produksjonsår: 1998

Varighet: 1 t 58 min

Land: UK

Leave a Comment