Programmet 2012

Våren

Nærkontakt av tredje grad

Sommeren nærmer seg, og fredag 15. juni byr vi på en helt unik filmopplevelse!

På Alvanuten i Tysvær, 224 meter over havet, viser vi da Steven Spielbergs science fiction-klassiker «Nærkontakt av tredje grad» fra 1977.

Ny lyssterk LED-teknologi gjør at visningen vil bli gjennomført stort sett uavhengig av vær, men dette blir en frisk filmopplevelse, så ta med godt og varmt tøy fra topp til tå!

Vi vil også anbefale alle å stille med godt fottøy, sitte- eller liggeunderlag, varm drikke, sovepose, vindpose osv.

Det tar ca. 30 minutter å gå fra Tysværtunet i Aksdal til Alvanuten. Bare følg Alvanutvegen helt opp og skilting til toppen.

Visningen starter kl. 21.00 denne fredagen og er et samarbeid mellom Haugesund Filmklubb, Tysværtunet kulturhus og midtsommerfestivalen.

Denne visningen er gratis og åpen for alle og avslutter vårens program i filmklubben.

Velkommen 🙂

Mystiske lys dukker opp på stjernehimmelen over en liten by i Indiana.
Energimontøren Roy (Richard Dreyfuss) og alenemoren Jillian (Melinda Dillon) opplever begge såkalt nærkontakt av tredje grad og blir besatt av å finne ut hva som skjer.
Mens panikken stiger i byen tiltrekkes en håndfull mennesker til det mystiske fjellet, Devils Tower.


Bladerunner (Troll i eske)

Film: Vi garanterer en fin filmopplevelse. Hemmeligheten avsløres når du er i salen.

Og hemmeligheten denne gangen var Ridley Scott sin Blade runner fra 1982.


Kortfilmaften

Visning: 12.04.12

Dette blir en kveld fullspekket med kortfilm. Velkommen til Edda 2 kl 1830!

Denne kvelden viser vi et knippe svært interessante kortfilmer, og Haugesund Filmklubbs første kortfilmaften blir todelt.

Luis Buñuel, Salvador Dalí og Walt Disney er velkjente navn for de fleste filminteresserte. Buñuel og Dalís debutfilm «Un Chien Andalou» ble veldig godt mottatt da den kom i 1929, og har siden blitt et skoleeksempel på surrealisme i film.

«Destino» ble påbegynt i 1945 av Dalí og Disney, men lagt på is etter kort tid da krigsårene ikke hadde vært milde mot Disneys studio. Først i 1999 ble prosjektet tatt opp igjen og filmen stod ferdig i 2003, flere år etter begges bortgang.

Georges Méliès sine meritter i filmverdenen spenner videre og strekker lengre enn noen annen filmskaper kan skryte på seg. Han regnes som fiksjonsfilmens opphavsmann, og filmklubben er derfor stolte av å kunne by på et knippe av hans banebrytende filmer som alle verdens filmtittere har et forhold til enten de vet det eller ei.

Méliès sitt liv og verk skildres i barneromanen «Hugo Cabret» som nettopp hadde premiere som kinofilm, og denne franske filmpioneren blir ofte referert til i dokumentarserien om filmens historie som nå går på NRK.

Til slutt har vi tatt en titt inn i framtiden og sett at Haugesunds egen Morten Helgeland har tatt et jafs av den med sin animerte studentfilm «Slug Invasion».

Denne innholdsrike kortfilmaftenen starter klokka 18.30 i Edda 2 på torsdag, og vi vil selge billetter og medlemsskap i foajeen på kinoen fra klokka 18.00.

Etter visningen møtes vi på Skapåbar til et glass, en kopp og en prat.

Velkommen! 🙂


The abyss

Haugesund Filmklubb fyller ett år i disse dager, og markerer dette med gratis film, livemusikk og snacks til alle torsdag 2. februar!

Klassikeren «The Abyss» fra 1989 blir vist gratis for alle på stort kinolerret når Haugesund Filmklubb feirer ett år! Filmen er regissert… av James Cameron som også har stått bak publikumssuksessene «Aliens», «Titanic» og «Avatar», og starter seinest kl. 20.30 på Edda denne kvelden.

Men allerede kl. 19.00 går teppet opp for bursdagsfesten på kinoen, og her blir det musikk fra DJ Jørgen Dankel, gratis snacks til alle og høy stemning!


De fem benspænd

«Dette er et prosjekt så anerledes og visjonært at bare Lars von Trier kan stå bak!» (Filmweb)

Kan man ta noe perfekt og gjøre det om igjen like bra eller bedre? Med utgangspunkt i «det perfekte menneske» Jørgen Lehts kortfilm fra 1967, ber Lars von Trier Leht om å gjøre denne filmen om igjen 5 ganger. Hver gang med et nytt benspænd som Leht føler er helt uoverkommelig i starten.

Og som Filmweb så fint sier det: «Resultatet? En visjonær metafilm, en dokumentar som overskrider alle klassiske genredefinisjoner og i stedet gir oss noe helt nytt, et perverst eksperiment, en lystig lek, et utradisjonelt terapeutisk prosjekt – og en sensasjonell kinoopplevelse!»


Forbidden zone

Før Danny Elfman begynte å legge musikk til Tim Burtons villeste fantasier, frontet han et ellevilt orkester kalt The Mystic Knights of the Oingo Boingo (senere eksponent av rar pop-musikk som bare Oingo Boingo). Orkesteret tok Spike Jones’ musikkanarkistiske filosofi med videre inn i 70-tallet og dette er resultatet, et cinematisk kaleidoskop bestående av gamle jazz-obskuriteter, primitiv animasjon, og performance-kunst. Og enda har vi ikke entret…den forbudte sonen!


Sympathy for mr Vengeance

Park Chan-Wook dissekerer hevnbegrepet i en intens, men sår film.

Mange har kanskje sett filmen «Oldboy», den sør-koreanske hevnfilmen som dukket opp på norske kinoer i 2005. Den trollbandt et samlet kritikerkorps sammen med det norske publikummet. Det som ikke er fullt så kjent, er at «Oldboy» er film nummer to i den såkalte hevn-trilogien Park Chan-Wook har arbeidet med gjennom store deler av 2000-tallet.

«Sympathy for Mr. Vengeance» er filmen som startet det hele. Filmen som tok utgangspunkt i de klassiske hevnfilmgrepene bare for å snu dem på hodet. Dersom du forventer en sør-koreansk versjon av «Death Wish» eller «The Crow», vil du nok bli skuffet. I motsetning til disse filmene, forsøker Chan-Wook å skape helstøpte figurer på begge sider av konflikten. Resultatet er en film som får deg til å føle hvordan det først er å bli slått, for så å bli skutt, og til slutt kastet utfor et stup.


Charade

Stakkar Audrey Hepburn har ikke en god dag.
Vel hjemme i Paris fra skiferie i Megève finner hun at hun har blitt enke, og tre menn er veldig interessert i både liket og hvor det kan ha gjemt den franske motstandsbevegelsens gull.

I tillegg dukker Cary Grant opp med et stadig skiftende navn og en voksende interesse for både henne og skatten.

Ofte beskrevet som den beste Hitchcock-filmen Hitchcock aldri lagde. Regissør Stanley Donen sto også bak en rekke oppfinnsomme musikaler med Gene Kelly og Fred Astaire som fremdeles har innflytelse.


Mannen uten minne

En varm historie om en mann som mister hukommelsen, men finner kjærligheten.

En sen kveld ankommer M Helsinki med tog og setter seg ned på en benk i en tilfeldig park. Mens han halvsover, blir han overfalt av tre bøller som raner ham og banker ham opp så mye at han mister hukommelsen. Uten å huske hva han heter eller hvor han kommer fra begir han seg ut i storbyen.

Slik begynner Aki Kaurismäkis fantastiske fabel «Mannen uten minne». Vi følger den minnesløse M på hans ferd mot å bli et helhetlig menneske i et samfunn som har mistet sin menneskelighet. Heldigvis finnes det fortsatt sjeler der ute som har bevart sjeldne egenskaper som nestekjærlighet og livstro. Sjeler som den ensomme frelsesarmésoldaten Irma og Ms nye venner på søppelfyllinga.

Dette er en enkel fortelling om livets storhet.


Russian lessons

Filmen hadde premiere under Sundance film festival i januar 2010, og er en personlig beretning om den russisk-georgiske krigen i 2008. Den ble også vist under den norske filmfestivalen i Haugesund både i 2010 og 2011. Regissør Andrei Nekrasov er fribyforfatter i Haugesund, og vi er derfor glade for å kunne vise denne filmen til våre medlemmer.

Filmskaperne mestrer det å komme frem til sine konklusjoner uten fordommer og propaganda som så mange andre filmer fra denne krigen gjør. Russian lessons setter krigen i sammenheng med den post-sovjetiske historien som har greid å bevare sine mørkeste hemmeligheter fra det internasjonale samfunnets oppmerksomhet.

Ditt syn på Russland kommer neppe til å være det samme etter at du har sett denne filmen.

Blue Velvet

Blue Velvet var muligens 80-tallets mest kontroversielle film, og splittet kritikerstanden som ingen annen film siden A Clockwork Orange og Siste Tango i Paris – to andre filmer som også koblet vold og sex i et glitrende filmatisk mesterskap.

Åpningsscenen i Blue Velvet er klassisk Lynch med søtladne nærbilder av røde roser, hvite gjerder og blå himmel i den idylliske småbyen Lumberton, et stykke oppdiktet gjennomsnitts-Amerika. Den overdrevent idylliske atmosfæren grenser nesten til en surrealistisk drøm, og det er nettopp denne klisne overnaturlige estetikken som får deg til å ane at det finnes ugler i mosen. Og etterhvert som kamera panorerer over en tilsynelatende velfrisert eng og borer seg gjennom gresset, oppdager vi et inferno av rasende biller som kravler omkring like under jorda. Denne scenen er typisk for Lynch og understreker det som mange av hans filmer har til felles, at under hver overflate, uansett hvor harmonisk den kan virke, så lurer alltid forferdelsen.

I Blue Velvet framstår karakterene Jeffrey Beaumont og Frank Booth som forvrengte speilbilder av hverandre, den ene naiv, uskyldig og velmenende, den andre ond, voldelig og sadistisk. Samtidig lar Jeffrey sin mørkere side komme til syne i sitt forhold til Dorothy Valens, mens Frank leter etter en morsfigur i den samme kvinnen. Det er ikke kun en gal manns ord når Frank sier til Jeffrey: ”You’re just like me.” Denne dobbeltheten, de flytende identitetene, viderefører Lynch i Twin Peaks (1990), og han tar det ekstremt langt i Lost Highway (1997) og Mulholland Drive, (2001), to filmer som til tross for sitt forvirrende innhold har oppnådd stor anerkjennelse. Blue Velvet er enklere å forstå, men ikke desto mindre foruroligende – en klassisk David Lynch-film.

 • USA, 1986
 • Regi David Lynch
 • Med Kyle MacLachlan, Isabella Rosselini, Dennis Hopper, Laura Dern, Dean Stockwell
 • Manus David Lynch
 • Foto Frederick Elmes
 • Musikk Angelo
 • farger, 120 min, utekstet
 • 35 mm

(omtalen er skrevet av Trondheim Filmklubb, og er hentet fra www.filmklubb.no)


Høsten 2012

Reservoir Dogs

Gangsterdrama med en ironisk vri.

Quentin Tarantino var for mange den mest særegne og spennende regissøren innen amerikansk film i 1990-årene. Reservoir Dogs (De hensynsløse) er hans glimrende debut.

Gangsterdramaet starter midt i et mislykket diamantran. Vi følger ranerne som er sterkt preget av lojalitetskonflikter og mistanker i et forsøk på å finne ut hva som gikk galt. Filmen bruker retrospektiv teknikk og viser det som skjer før (men ikke under) ranet.

Dialogen har uttallige referanser til popkulturen, noe som gir handlingen en ironisk vri. Gangsterne har en dialog som høres mer ut som ordinære filmentusiaster enn kriminelle.

Filmen var i sin tid en av de mest oppsiktsvekkende uavhengige debutfilmer i USA på flere år. Tarantino er i ettertid kjent for filmer som blant annet Pulp Fiction, From Dusk Till Dawn og Kill Bill.

 • Regi: Quentin Tarantino
 • Manus: Quentin Tarantino
 • Medvirkende: Harvey Keitel, Lawrence Tierney, Michael Madsen m.fl.
 • Produksjonsår: 1992
 • Varighet: 1 t 39 min
 • Land: USA

Visning: 30.08.12, Kl 1830 Edda 2

Ta på deg dress og kom til høstens åpningsfilm. Vi selger medlemsskap som gir deg tilgang til god film og supre medlemsrabatter i hele høst!

Kom, bli medlem, se film!


Fists in the Pocket

Veien ut av en dysfunksjonell familie.

I 1965 kom en debutfilm som rystet italiensk film så kraftig at den aldri ble den samme igjen.

Fra en industri som fremdeles hadde beina godt plantet i humanistisk, postkrigs-neorealisme tok Bellocchio et kraftig byks framover og vekket i prossessen larm og vrede fra en samlet presse og snurtne kommentarer fra den eldre garden. Med penger lånt fra sin egen familie, søkte han etter å ta et oppgjør med dens verdier og katolsk moral.

Her møter vi en psykisk og fysisk dysfunksjonell familie som bor i et stort, gammelt hus i fjellene i Nord-Italia. Bare den eldste broren har noe som helst håp om å fungere blant folk, så en dag bestemmer den mellomste broren (og filmens helt) seg for å gjøre noe drastisk med saken og hjelpe han videre på sin vei.

 • Regi: Marco Bellocchio
 • Manus: Marco Bellocchio
 • Medvirkende: Lou Castel, Paola Pitagora, Marino Masé m.fl.
 • Produksjonsår: 1965
 • Varighet: 1 t 45 min
 • Land: Italia

Visning: 13.09.12, Kl 1830 Edda 2


A Bucket of Blood / The Little Shop of Horrors

Blodige blomster.

For Halloween-aften viser vi to filmer signert den legendariske produsenten og filmskaperen Roger Corman fra hans mest produktive periode.

I A Bucket of Blood møter vi en taper som så gjerne vil være en del av Sør-Californias blomstrende beatnik-miljø, men som ikke har noe øyensynlig talent før han ved et uhell dreper naboens katt og ved hjelp av litt leire får en grotesk idé omhvordan han kan passe inn.

Filmen ble skutt på fem dager, og Corman og manusforfatter Charles B. Griffith fant ut at hvis de jobbet fort nok kunne de lage en film til.

Resultatet ble The Little Shop of Horrors som ble skutt på utrolige to dager, og som introduserer oss for nok en taper, som jobber i en blomsterbutikk. En dag finner han ved et uhell opp en snakkende plante… som dessverre krever blod for å vokse og overleve. Som bonus får vi Jack Nicholson i en liten rolle som sadomasochistisk tannlegepasient!

 • Regi: Roger Corman
 • Manus: Charles B. Griffith
 • Medvirkende: Dick Miller, Barboura Morris / Jonathan Hze, Jack Nicholson
 • Produksjonsår: 1959 / 1960
 • Varighet: 66 min + 72 min
 • Land: USA

Visning: 31.10.12, Kl 1830 Edda 2


Plan 9 from Outer Space

En helsprø historie om en håpløs plan.

«Kan ditt hjerte takle de sjokkerende fakta om gravrøverne fra verdensrommet?» Dette er spørsmålet det berømte mediet The Amazing Criswell stiller seerne i starten av denne helsprø historien om flygende tallerkener, zombier og gravstøtter av papp.

To romvesener, som ser ut som helt vanlige mennesker, er oppildnet av de «dumme sinn» fra planeten Jorden. De starter opp terrorplanen sin på en gammel kirkegård. Deres plan er å fjernstyre en hær av hjernedøde zombier for å marsjere mot alle hovedstedene på jorden. Det faktum at de bare har klart å gjenopplive tre zombier ser ikke ut til å ta motet fra dem. En fryktløs pilot som bor nær kirkegården må redde sin kone fra denne håpløse planen fra det ytre rom.

 • Regi: Edward D. Wood Jr.
 • Manus: Edward D. Wood Jr.
 • Medvirkende: Bela Lugosi, Tor Johnson, Vampira m.fl.
 • Varighet: 1 t 19 min
 • Land: USA

Visning: 11.10.12, kl 1830 Edda 2


Memories of Murder

Historien bak et av Sør-Koreas mest berømte og grusomme seriedrap.

Året er 1986. To kvinner blir funnet brutalt voldtatt og drept. Saken etterforskes, men tiden er knapp. Vil de klare å løse saken før flere mord finner sted?

Denne filmen er omtalt som muligens den beste thrilleren som er laget. Memories of Murder skildrer historien bak et av Sør-Koreas mest berømte og grusomme seriedrap. Filmen har fått stor internasjonal oppmerksomhet og har vunnet flere priser verden over. Den vant blant annet prisen for beste asiatiske film ved Tokyo internasjonale filmfestival i 2003.

Blandet med mørk humor har Joon-ho Bong her laget en film du bør få med deg i høst. Dersom hans navn ikke sier deg så mye, kan vi nevne at han også står bak den mer kjente The Host fra 2006. Memories of Murder er mye bedre. Se den!

 • Regi: Joon-ho Bong
 • Manus: Joon-ho Bong, Kwang-rim Kim og Sung Bo Shim
 • Medvirkende: Kang-ho Song, Sang-kyung Kim, Roe-ha Kim m.fl.
 • Produksjonsår: 2003
 • Varighet: 2 t 9 min
 • Land: Sør-Korea

Visning: 25.10.12, Kl 1830 i Edda 2


Stalker

Reisen til det inderligste ønsket.

I nærheten av en grå og navnløs by ligger Sonen, et ugjestmildt sted bevoktet av piggtråd og soldater. Her går en mann ut i nattemørket og lukker døren til hans kones tryglende protester om å bli hjemme.

Mannen er en Stalker, en av få som har den mentale gaven som kreves for å lede folk inn i Sonen til «rommet». Et sted hvor dine innerste ønsker går i oppfyllelse. Denne natten tar han to personer inn i Sonen; en populær, men utbrent og kynisk forfatter og en innesluttet vitenskapsmann. Jo nærmere de kommer «rommet» ser naturlovene ut til å endre seg, og plutselig står Stalker overfor en krise.

 • Regi: Andrey Tarkovskij
 • Manus: Arkadij Strugatskij og Boris Strugatskij, løst basert på boken Roadside Picnic
 • Medvirkende: Alexander Kaidanovskij, Anatolij Solonitsyn, Nikolai Grinko m.fl.
 • Produksjonsår: 1979
 • Varighet: 2 t 43 min
 • Land: Sovjetunionen

Visning: 08.11.12. Edda 2 kl 1830.
Introduksjon ved Bernhard Østebø


Det syvende innseglet

Et sjakkspill med døden.

En ridder og hans væpner er hjemvendt fra korstogene. Dette er Svartedaudens herjingstid og Pesta feier over deres hjemland. Idet de nærmer seg hjemstedet, trer Døden ut av skyggene og forteller ridderen at hans tid er forbi.

Ridderen utfordrer Døden til et sjakkspill for hans liv. Døden går med på denne pakten. Så mens ridderen og Døden dveler over et dødelig slag sjakk, prøver folkene rundt dem å håndtere omveltningene og kaoset som pesten har forårsaket.

 • Regi: Ingmar Bergman
 • Manus: Ingmar Bergman
 • Medvirkende: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot m.fl.
 • Produksjonsår: 1957
 • Varighet: 1 t 36 min
 • Land: Sverige

Visning: 22.11.12, kl 1830 Edda 2


The holy mountain

Fjellet som gjør deg udødelig.

En Kristus-skikkelse vandrer gjennom bisarre, groteske scenarier fylt med religiøse og vanhellige bilder. Han møter en mystisk Alkymist som introduserer ham for syv rike og mektige personer, som hver representerer en planet i solsystemet.

Disse syv, sammen med Kristus-skikkelsen og Alkymisten, gir avkall på alle sine jordiske eiendeler, og danner en gruppe på ni som vil bestige Det Hellige Fjell. De vil fordrive gudene som bor der, for selv å bli udødelige.

 • Regi: Alejandro Jodorowsky
 • Manus: Alejandro Jodorowsky
 • Medvirkende: Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas, Zamira Saunders m.fl.Produksjonsår: 1973
 • Varighet: 1 t 54 min
 • Land: USA / Mexico

Visning: 06.12.12, kl 1830 Edda 2

It’s a wonderful life

En julefortelling om livets betydning.

Dette er en film regissert av den udødelige Frank Capra og elsket av et stort publikum. Den er også omtalt som Frank Capras favorittfilm. I hovedrollen møter vi James Stewart som George Bailey.

Handlingen finner sted i den fiktive byen Bedfort Falls like etter andre verdenskrig. Bailey tiltrekkes sin skytsengels oppmerksomhet idet han vurderer å ende sitt liv på selveste julaften. Gjennom filmen får vi et tilbakeblikk gjennom hele hans liv. Vi blir kjent med de menneskene han har berørt, og den betydningen han har hatt for lokalsamfunnet. Skytsengelen viser ham hvor annerledes verden ville ha vært om han aldri var blitt født.

Denne julefortellingen er en virkelig «feel-good film», og er krydret med en stjernespekket rolleliste.

 • Regi: Frank Capra
 • Manus: Frank Capra, Frances Goodrich og Albert Hackett, etter fortellingen The Greatest Gift av Philip Doren Stern
 • Medvirkende: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore m.fl.
 • Produksjonsår: 1946
 • Varighet: 2 t 10 min
 • Land: USA

Visning: 13.12.12, kl 1830 Edda 2