Velvet Goldmine
17.01.19
En hyllest til 70-talls Glam! (Gratisvisning)
Velvet Goldmine er tittelen på en David Bowie låt som egentlig ble spilt inn til Ziggy Stardust albumet, men i stedet ble B-siden på en single. I Todd Haynes film om glamrockens storhetstid på 70-tallet forsøker journalisten Arthur Stuart i 1984 å gjenkalle denne svunne tiden. Hvor ble det egentlig av glamrock idolet Brian Slade som etter at stjernen hans begynte å dale, og kokainmisbruket eskalerte proporsjonalt, forsvant fra offentlighetens lys?
Karakteren Slade er trolig inspirert av Bowie, noe som også gjenspeiles i hans androgyne ytre. Velvet Goldmine er spekket med referanser og sitater og gir et godt bilde av en tid preget av dop, image og sex. Mye av dialogen er hentet fra Oscar Wildes tekster, og i begynnelsen av filmen får vi faktisk en scene der en ung Wilde hevder at han ønsker å bli pop idol.
Naturlig nok er det mye musikk i filmen og på samme måte som i eksempelvis Moulin Rouge skjer det nesten helt i fravær av overdubbing. Jonathan Rhys Meyers og Ewan McGregor synger sangene selv, overbevisende er det også.
- Regi: Todd Haynes
- Manus: James Lyons, Todd Haynes
- Medvirkende: Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers, Christian Bale
- Produksjonsår: 1998
- Varighet: 1 t 58 min
- Land: UK
In the Mood for Love
14.02.19
Feel the heat, keep the feeling burning, let the sensation explode.
En fabelaktig stilsikker skildring av sterk lidenskap forsøkt holdt nede av egenfornuft. Dampende stemning og mye fortalt uten særlig med ord — som en argentinsk tango en het sommerkveld. Alle filmhåndtverkselementer mesterlig ivaretatt og perfekt for Valentines Day.Handlingen foregår i Hong Kong 1962. To par bor i samme leilighetskompleks, men snart mener en fra hvert par at de andre er utro sammen. De gjenværende blir svært opptatt av hverandre, men bestemmer seg for å ikke være like ille som partnerens sine.
- Regi: Kar-Wai Wong
- Manus: Kar-Wai Wong
- Medvirkende: Tony Chiu-Wai Leung, Maggie Cheung, Ping Lam Siu
- Produksjonsår: 2000
- Varighet: 1t 38minLand: Hong Kong
Thirty Two Short Films About Glenn Gould
14.03.19
Et fantasifullt portrett av en besatt musiker.
Den kanadiske pianisten Glenn Gould sto for vår tids kanskje mest emosjonelle og teknisk perfekte tolkninger av musikkstykkene til Johann Sebastian Bach. Men denne hvileløse søken etter perfeksjonismen ble etterhvert for mye for Gould, der han allerede som 31 åring trekker seg tilbake fra offentlige konserter, og tilbringer lengre perioder i en eremitt lignende tilværelse i det kanadiske isødet, og spiller musikken inn kun i studio.
Thirty two short films about Glenn Gould forsøker å danne et portrett av Glenn Gould bygd opp av enkelt segmenter. Vi får presentert erindringer fra barndommen og oppvekst via personlige tekster og vignetter, og intervjuer med slektninger, venner og musiker kollegaer som kjente han. Og vi får noen kreative musikk-animasjons sekvenser av Norman McLaren.
Som en bonus foran filmen, får vi et live musikkinnslag av pianist Lars Inge Tjøstheim som gir oss en presentasjon av musikken Glenn Gould var mest glad i.
- Regi: François Girard
- Manus: François Girard, Don McKellar, Glenn Gould
- Medvirkende: Colm Feore, Derek Keurvorst, Katya Ladan
- Produksjonsår: 1994
- Varighet: 1 t 38 min
- Land: Canada
Spillets regler
11.04.19
En gigantisk filmklassiker
Regissør Jean Renoir har selv omtalt Spillets regler som en nøyaktig beskrivelse av borgerskapet i hans samtid. Ved filmens premiere i Paris i 1939 gikk et opphisset og provosert kinopublikum fra nettopp borgerskapet til angrep på inventaret før de forsøkte å sette fyr på lokalet. Som en konsekvens av dette ble filmen forbudt av sensuren for å «krenke moralen». Deretter beordret tyskerne at alle kopier av filmen skulle brennes, da de besatte Frankrike.
Filmens innhold:
Intriger, rivalisering og forviklinger truer den franske overklassen i herskapshuset La Coliniere. Hvor det jaktes – også på det motsatte kjønn.
Hvem vil bryte de uskrevne reglene for spillet?
Renoirs film er delvis en adapsjon av Alfred de Mussets Les Caprices de Marianne, en populær satire fra 19-hundretallet.
Filmen er rost opp i skyene av kritikere verden over og er på topp 10 listen av «MUST SEE».
- Regi: Jean Renoir
- Manus: Jean Renoir & Carl Koch
- Medvirkende: Nora Grégor, Marcel Dalio, Paulette Dubost, Julien Carette
- Produksjonsår: 1939
- Varighet: 1t 50 min
- Land: Frankrike
German Sisters (Die bleierne Zeit)
09.05.19
Søstrene journalist og terrorist.
Filmen fra 1981 har fått den norske tittelen «Blodets Bånd», og er regissert av Margarethe von Trotta fra 1981. Den er basert på biografien til Gudrun Ensslins storesøster, som var vitne til søsterens vei fra vanlig ungdom til venstreekstremistisk terrorist og en av lederne og grunnleggerne av den kjente terrororganisasjonen Rote Armee Fraktion (RAF). Storesøsteren var politisk aktiv journalist og gjennomført kvinnesakskvinne.
I filmen kjemper prestedøtrene Marianne og Juliane begge for endringer i samfunnet, og de stadige tilbakeblikk til barndommen gir oss innsikt i de svært forskjellige måter de to søstre velger å realisere målene sine. Filmen beskriver den anstrengte politiske situasjonen i Tyskland på 1970-tallet, konfliktene i Ensslin-familien og terrorismens grumme ansikt.
Av priser har filmen bl.a. vunnet Gulløven og FIPRESCI-prisen på filmfestivalen i Venezia i 1981. Filmens hovedrolleinnehavere delte her, i kvinnesakens ånd, prisen for beste kvinnelig hovedrolleinnehaver.
- Regi: Margarethe von Trotta
- Manus: Margarethe von Trotta
- Medvirkende: Jutta Lampe, Barbara Sukowa, Rüdiger Vogler
- Produksjonsår: 1981
- Varighet: 1t 46min
- Land: Tyskland
The Immaculate Conception of Little Dizzle
06.06.19
En kult-klassiker!
Mannlig graviditet? Hallusinasjonsfremkallende småkaker? Frekk flaskepost?
Religiøs søken? Jada, denne absurde, mørke komedien inneholder alt dette, og så uendelig mye mer.
IT-arbeider Dory mister jobben og ser seg nødt til å takke ja til vaktmesterarbeid for
det merkverdige selskapet Spiffy Jiffy Janitorial Services. Før han får summet seg blir han og hans nye medarbeidere forsøkskaniner for en eksperimentell småkakebedrift de er innleid for å vaske hos.
Kakespisingen eskalerer i takt med skrudde påfunn og vanvittige hallusinasjoner i
denne filmen med et plot ulikt alt annet du har sett før. Er dette en dyptgående kritikk
av kjønnsroller, klasseforskjeller, kunst, rus og religion, eller bare tøylesløs
underholdning? Det får nesten publikum selv avgjøre.
- Manus: David Russo
- Regi: David Russo
- Medvirkende: Marshall Allmann, Jeanette Maus, Sean Nelson
- Produksjonsår: 2009
- Varighet: 1 t 28 min
- Land: USA
Høsten
Moon
29.08.2019
“250,000 miles from home, the hardest thing to face… is yourself”
Vi følger Sam Bell (Sam Rockwell), den eneste ansatte på en energi-utvinnings stasjon på månens bakside, har bare uker igjen av sin treårige arbeidskontrakt. Det er ingen direkte kommunikasjon med jorda, og roboten GERTY (Kevin Spaceys stemme) har vært hans eneste selskap og samtalepartner. Alt han ønsker er å komme tilbake til jorden og kona Tess og deres datter Eve som ble født rett før han tok jobben, og han begynner å gå fra forstanden på grunn av ensomhet.
Sam er en slags vaktmester på stasjonen som tar seg av vedlikeholdet, og forsendelsene av Helium-3 tilbake til jorden. Når han har et par uker igjen før han skal dra hjem havner han i en ulykke ved en av de mekaniske innhøsterne, og ender opp bevisstløs. Han våkner i stasjonens sykestue, og antar at det er GERTY som har fått ham dit. Så begynner det å skje merkelige ting …
Moon er debutfilmen til den britiske regissøren Duncan Jones. Filmen er omtalt som en såkalt hard science fiction, hvor realisme foretrekkes fremfor spektakulære actionscener og effekter. Moon har således mange likheter med Stanley Kubricks «2001 en romodyssé».
Sam Rockwell er briljant i rollen som Sam og bærer hele filmen på mange måter alene. Musikken i filmen må likevel nevnes ettersom Clint Mansells musikk er perfekt for å sette stemningen.
- Manus: Duncan Jones & Nathan Parker
- Regi: Duncan Jones
- Medvirkende: Sam Rockwell, Kevin Spacey
- Produksjonsår: 2009
- Varighet: 1 t 37 min
- Land: UK/USA
La Antena
26.09.2019
En moderne Metropolis
La Antena er en utrolig flott fantasi og nesten-stum svart-hvitt film fra Argentina full av håndlagde ekspresjonistiske spesialeffekter og animerte undertekster som ser ut som en pop-up bok.
Den forteller en historie om en by som har mistet sin stemme. Stjålet av den stygge mogulen Mr. TV, som forer sine innbyggere med trash. Og den gale vitenskapsmannen Dr. Y på jakt etter The Voice og hennes blinde sønn, som fortsatt har stemmen i behold.
La Antena er en film for alle som elsker Tim Burton, Terry Gilliam, Guy Maddin og gamle stumfilmer, spesielt Fritz Langs Metropolis.
- Regi: Esteban Sapir
- Manus: Esteban Sapir
- Medvirkende: Alejandro Urdapilleta, Valeria Bertuccelli, Julieta Cardinali
- Produksjonsår: 2007
- Varighet: 1 t 39 min
- Land: Argentina
Who’s afraid of Virginia Woolf?
23.10.2019
Who’s Afraid of the big bad wolf?
Hva er det alle disse giftige verbale duellene til det middelaldrende ekteparet Martha (52) og George (46) egentlig skjuler? Dette gjenstår å se da en festlig universitetsmiddag resulterer i tidenes mareritt av et nachspiel. Martha inviterer, til Georges fortvilelse, et uvitende, ungt ektepar med hjem på en nattlig drink og det hele utvikler seg til en, mildt sagt, ukomfortabel affære. Det drikkes med begge hender, og mens den kvasse dialogen blir enda kvassere og det psykologiske spillet mer og mer heftig, avsløres den ene sannheten etter den andre.
Edward Albees intense skuespill blir her satt til lerretet med Elizabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene. Filmen ble nominert til hele 13 Oscar og er viden kjent for å inneholde noen av filmhistoriens beste skuespillerprestasjoner. Dette stykket kan ved første øyekast virke som et navlebeskuende drama som utelukkende utforsker det skakkjørte forholdet mellom Martha og George, men gjennom den tettpakkede dialogen blir det tydelig at filmen handler vel så mye om kynismen i karakterenes samtid, 1960-tallets USA.
Ikke gå glipp av denne klassikeren!
- Regi: Mike Nichols
- Manus: Ernest Lehman
- Medvirkende: Elizabeth Taylor, Richard Burton
- Produksjonsår: 1966
- Varighet: 2 t 11 min
- Land: USA
Don’t Look Now
21.11.2019
De avdøde advarer
Ekteparet Laura og John Baxter er i Venice og sørger etter at deres datter druknet i en tragisk ulykke. John arbeider med å restaurere en av byens mange vakre gamle kirkebygg. Laura treffer ved en tilfeldighet to eldre damer der den ene har mystiske evner og kan føle datterens nærvær rundt Laura. John som er av den praktiske typen har liten tro på disse åndelighetene, men opplever selv mystiske hendelser og synsbedrag som gjør at han selv mer og mer mister fatningen over hva som er virkelig eller ikke.
Don’t Look Now er både vakker i sin beskrivelse av Venices utsmykte bygninger, og uhyggelig der man hele tiden er i tvil om karakterenes motiver er gode eller onde. Filmen klipper sammen fortid og fremtid på en eksperimentell og elegant måte. Og viser på en troverdig måte hvordan en familie opplever og prøver å overlever en tragisk hendelse.
Nicolas Roeg som var ung ukreditert kinematograf på settet til både Lawrence of Arabia, og Doctor Zhivago utviklet tidlig sin egen stil. Dette fikk han vist på noen av sine aller vakreste filmer fra tidlig 70 tallet slik som Walkabout, Don’t Look Now og The Man Who Fell to Earth.
- Regi: Nicolas Roeg
- Manus: Daphne Du Maurier
- Medvirkende: Julie Christie, Donald Sutherland, Hilary Mason
- Produksjonsår: 1973
- Varighet: 1 t 50 min
- Land: Storbritannia
A Ghost Story
19.12.2019
En film om tap, endeløs kjærlighet, ensomhet og universell mening(sløshet)
M (Rooney Mara) mister mannen sin C (Casey Affleck) i en ung alder, og forsøker å håndtere tapet av sin store kjærlighet. C vender tilbake som spøkelse ikledd hvit laken. Fanget som tilskuer til henne, og verden som passerer forbi, uløselig knyttet til minnene om kjærligheten de hadde sammen.
Filmen ble omtalt som «en uforglemmelig meditasjon over kjærlighet og sorg» og stiller de store eksistensielle spørsmål som engster og fascinerer oss: hva skjer med bevisstheten vår etter døden? Hva skjer med de nære og kjære vi etterlater? Er vi forbundet med noe større enn oss selv?
David Lowery er kjent for å regissere dramaer med kant og nerve og leverer her er en sterk historie om å konfrontere kjærlighet og eksistens på tvers av tid og sted.
- Regi: David Lowery
- Manus: David Lowery
- Medvirkende: Casey Affleck, Rooney Mara, McColm Cephas Jr.
- Produksjonsår: 2017
- Varighet: 1 t 32 min
- Land: USA