Hopp til innholdet

29/09/2022:

Drømmenes labyrint (Yume no ginga)

«…mens jeg lener meg mot en telefonstolpe en vårkveld funderer jeg på den sannheten som gjemmer seg i en morders hjerte…»

Vi befinner oss i Japan for omlag 30 år siden. På den japanske landsbygda er stillingen som busskonduktør svært populær blant unge kvinner. Tomiko er en av de heldige som klipper billetter og veileder passasjerer på og av de store bussene. Hun synes imidlertid livet er innholdsløst og kjedelig. Så entrer Niitaka inn i livet hennes. Han er høy, mørk og elegant, men med han følger også et ubehagelig rykte om en bussjåfør som forfører sine kvinnelige konduktører, for siden å ta livet av dem. Tomiko er overbevist om at Niitaka er skyld i bestevenninnens død, og bestemmer seg for å hevne ugjerningen. Samtidig som hun frykter den mystiske mannen, trekkes hun også mot han…

Drømmenes labyrint er en forunderlig film. Den er en nervepirrende thriller, og samtidig en usedvanlig vakker og poetisk film. Filmen er i svart/hvitt og har til tider nesten magiske bilder. Lydbruken er også noe helt for seg selv. Med Drømmenes labyrint har filmskaperne brukt mediets ulike sider til å mane fram en meget suggererende film.

I 1997 stakk Drømmenes labyrint av med hovedprisen under Film fra Sør, og juryens begrunnelse var som følger: «Dette er en film som skiller seg ut på flere måter. Det er en utfordrende film, med en filmform som til tider opphever tid og rom. Likevel oppleves dette som en renskåret fortelling om sterke, besettende følelser. Det er også en film om et menneskes søken etter forklaringer på mysterier i livet. Filmen har en vakker visuell side som både forfører og understreker mystikken, og samtidig ikke forlater sitt uttrykk som et speilbilde av virkeligheten. På tross av den sterkt ekspresjonistiske billedsiden, opplever vi en fortelling som er mer underspilt enn overspilt. En film om sterke følelser som utfordrer og appellerer til våre følelser. Regi, foto, klipp og spill gjør denne filmen til en utsøkt, original opplevelse.»

 

OBS: Filmen vises i 35mm-format.

  • Tittel: Drømmenes labyrint (originaltittel: Yume no ginga)
  • Regi: Gakuryû "Sogo" Ishii
  • Manus: Gakuryû "Sogo" Ishii, Kyuusaku Yumeno (basert på roman av)
  • Medvirkende: Rena Komine, Tadanobu Asano, Kotomi Kyono, Kirika Mano, Tomoka Kurotani
  • Sjanger: Mysterium, romanse, thriller
  • Produksjonsår: 1997
  • Land: Japan
  • Språk: Japansk
  • Spilletid: 1t 30m

Sees på kino 29/09/2022 kl. 18:00!