Hopp til innholdet

24/11/2022:

Walkabout

En gutt og en jente fra Sydney må forholde seg til nye farer og utfordringer når de brått befinner seg i alene i ingenmannsland.

Vi følger to søsken fra Sydneys betongjungel (Jenny Agutter og Luc Roeg), som etter en piknikk med tragisk utfall blir strandet i den australske villmarken – alene. Alt de har er klærne de står og går i, litt mat, en batteridrevet radio, et tøystykke og yngstemanns bag med leker. På sin vandring gjennom ødemarken treffer de en australsk aboriginergutt som er ute på sin «walkabout» – en manndomsprøve for voksenlivet, hvor han skal leve 6 måneder alene i villmarken på det naturen gir. På tross av kommunikasjonsvansker hjelper gutten dem å overleve, men han forstår ikke deres behov for å returnere til byen og sivilisasjonen.

«Walkabout» tar for seg de mange kontrastene og likhetene mellom sivilisasjon og villmarken, og hvordan menneskets natur i stor grad forblir uendret av omgivelsene.

Dette kunne fort vært en film hvor by-barna lærer seg å leve i pakt med naturen, aborigineren lærer om den moderne sivilasjonsjonen eller hvor et forhold mellom to tenåringer bygger en slags bro mellom deres to verdener. I stedet får vi servert en film som tar et mer nøytralt standpunkt til dette og gir oss ingen slik historie. Fokuset er heller på karakterenes indre, og hvordan mennesket på mange måter er en funksjon av det miljøet vi læres opp i.

Filmen regissør Nicolas Roegs første film hvor han har regien alene. Den er hans andre i en karriere som strekker seg fra 1970 med «Performance» til hans død i 2018 med dokumentaren «Glastonbury Fayre».

Filmens kanskje mest kjente navn er Jenny Agutter, en britisk skuespiller, hvis karriere spenner seg fra 1964 frem til i dag. Hun er fortsatt aktiv som skuespliller og har deltatt i et variert spekter av prosjekter, fra Marvelfilmen «Captain America: The Winter Soldier» til erkebritisk krim som «Midsomer Murders». Et annet kjent navn er David Gulpilil, som debuterte med sin rolle i «Walkabout» og senere medvirket i kjente verk som «Crocodile Dundee» og «Rabbit-Proof Fence».

  • Tittel: Walkabout
  • Regi: Nicolas Roeg
  • Manus: Edward Bond, Donald G. Payne, Nicolas Roeg
  • Medvirkende: Jenny Agutter, David Gulpilil, Luc Roeg
  • Sjanger: Drama, eventyr
  • Produksjonsår: 1971
  • Land: Australia, Storbritannia
  • Språk: Engelsk, aboriginsk, tsjekkisk, fransk
  • Spilletid: 1t 40m

Sees på kino 24/11/2022 kl. 18:00!